Framboise d’Avoird

Zoete (zomerse) vruchtenwijn, gemaakt van frambozen. Deze vol over de tong rollende en licht stuivende vruchtenwijn bevat 10% alcohol en de zoete smaak van de framboos blijft duidelijk herkenbaar. Een heerlijke zomerwijn met een plezierige, bruisende afdronk.

TIP: Probeer deze vruchtenwijn eens als spoom tussen de maaltijden door. Complementeer deze spoom met een bolletje vanille ijs. Zeer verfrissend. Santé!!

 

DSC_5516

 

 

Longcane

Algemeen:

In 2004 zijn wij begonnen met de teelt van framboos long canes, hetgeen inmiddels is uitegegroeid tot één van onze specialiteiten. Het hoofddoel bij de opkweek van long canes is een gezonde, productieve en groeikrachtige plant maken, welke zich in prijs/kwaliteit veruit onderscheidt van anderen.
Er wordt een plant geteeld waarbij de aandacht uit gaat naar gezondheid, een gebalanceerde groeikracht, gespreide oogst en kostprijs. Ons ervaren teeltteam doet er gedurende het opkweekseizoen alles aan om deze planteigenschappen te waarborgen. Om de kostprijs te beheersen is er een duidelijke keuze gemaakt voor standaard opkweek met 3 planten in een 2,3 liter pot. Proeven en de praktijk wijzen uit dat dit nadrukkelijk geen negatieve invloed heeft op de productiecapaciteit van de long canes.
Voordelen zijn er voor de klant echter duidelijk wel: lagere prijs per plant/cane én lagere transportkosten!

Er worden op onze kwekerij long canes van zowel zomerframbozen als herfstframbozen geteeld. Long canes van herfstframboos mogen we zeker als een specialiteit noemen.

Scroll verder naar beneden voor omschrijving van diverse rassen.

DSC_3916a  DSC_4005

Plantomschrijvingen:

Zomerframboos (Floricane):

Tulameen Pearl

Tulameen is al jaren standaard zomerframboos. Wordt nog altijd gewaardeerd vanwege de smaak en presentatie. Tulameen Pearl is een onderscheidende lijn van Tulameen. Gekozen vanwege zuiverheid, sterkere bladkleur en mogelijk hogere productie. Conische vruchtvorm met doorgaans goede zetting met fijne korrels. Voor verse markt en bij uitstek het ras voor huisverkoop. Groeikrachtig ras. Verse plugplant – Long Canes

Herfstframboos (Primocane):

Enrosadira

Vroege productieve herfstframboos met ruime groeikracht. Het ras produceert grove, lichtrode vruchten met een conische vorm, die zeer gemakkelijk plukken. Sterke vruchten met een zeer goede houdbaarheid en smaak. Zeer veelbelovend nieuw ras.

Kwanza

Laat ras met gespreide, hoge productie potentiaal. Scoort op het gebied van vruchtkwaliteit in vele opzichten boven gemiddeld tot zeer goed:  smaak, kleur licht rood, stevigheid, houdbaarheid.  Met name ook de grove vruchtsortering maakt het een populair ras. Het gewas heeft een sterke, opgaande groei.  Minder grondscheuten ten opzichte van andere rassen.

Kweli

Later ras met goede vertakking van onder tot boven. Vruchten zijn wat minder homogeen van vorm maar goed van grofheid. Zeer goede vruchtstevigheid en kleur, met lichte doorkleuring bij bewaring. Goede oogstbaarheid door open gewas en vruchtstevigheid. De stengel heeft opvallend groene stekels.

Imara

Vroegere herfstframboos (ongeveer een week later dan Polka).  Productief ras dat snel piekt naar hoge producties per week.  Scoort goed op vruchtkwaliteit en smaak. Ook positief in stevigheid en uitstalleven, maar kleurt wel wat verder door bij bewaring van de vruchten.

Paris

Laat ras met een lang oogsttraject. Open, overzichtelijk, gerekt gewas. Het ras geeft grove vruchten met een goede houdbaarheid. Vruchten zijn lichtrood van kleur. De vruchtvorm is uniform en conisch.

Versailles

Vroege herfstframboos met een meer compacte groeiwijze. Het ras is doornloos. Grove vruchten met een lange conische vorm. Het fruit is lichtrood van kleur en bovengemiddeld houdbaar.

Plugplant

Het vermeerderen van framboos is één van onze specialiteiten. Dit gebeurd volgens de methode van gesneden stek, welke worden opgekweekt in trays tot verse plugplanten. Alles wordt er aan gedaan om gezonde, groeikrachtige en uniforme planten af te leveren. Als pioniers op dit gebied mogen we stellen dat er een behoorlijke knowhow opgebouwd is met een relatief groot team van vaste medewerkers. Dit zorgt voor slagingszekerheid, betrouwbaarheid in kwaliteit en succesvolle planning van aflevering. Hier zijn we bijzonder trots op.

Vermeerdering en opkweek geschiedt op ons bedrijf uitsluitend in substraat. Het toedienen van bodemleven (Mycorrhiza’s) zien we als een plus voor gezondere en weerbaardere planten. Daarnaast wordt er bij de vermeerdering preventief gebruik gemaakt van bodem roofmijten. Om te voorkomen dat er groeistagnatie door plagen optreedt en om niet te moeten ingrijpen met gewasbeschermingsmiddelen.

Bij Van der Avoird Trayplant worden wortelblokken gemaakt als uitgangsmateriaal voor vermeerdering.
Onze stek van herfstframboos wordt in de vroege leverperiode (tot circa half april) standaard opgekweekt in een 40 gaatstray. Later is de nieuwe 104 gaatstray standaard. Deze nieuwe tray heeft hetzelfde wortelvolume en ruimte per plant. Het voordeel is dat de ruimte in de doos waarin wordt afgeleverd beter benut wordt. Dit scheelt behoorlijk in transportkosten!

In het rassenoverzicht kunt u ons huidige leveringsprogramma lezen. Naast de hierin genoemde rassen vermeerderen we ook ‘clubrassen’ onder andere Driscoll’s, Sant’Orsola, Onubafruit SL, The Greenery en Berry World.

Voor meer informatie neem contact op met Jelle Broeders (+31 6-57917142 / [email protected]).